Blog

Blijf niet rondlopen met gehoorverlies

Gehoorverlies is een veelvoorkomend verschijnsel. Bijna iedereen vraagt zich wel eens af of zijn gehoor minder is geworden en veel mensen merken er in het dagelijks leven een last van. Gehoorverlies kan komen door een verkoudheid en zal in dat geval ook vanzelf weer over gaan, maar in veel gevallen is gehoorverlies blijvend. In Nederland schaffen zo’n 15 duizend mensen per jaar een gehoorapparaat aan om met hun gehoorverlies om te kunnen gaan. Schaam jij je dus of wil jij hier niet aan geloven, onthoud dan dat je zeker niet de enige bent. Het is absoluut niet iets om je voor te schamen. Het is wel erg zonde om jezelf tekort te doen door met gehoorverlies rond te blijven lopen. Een hoortoestel is namelijk heel gewoon!

 

Voordelen van een hoortoestel

Het voordeel van een gehoorapparaat is natuurlijk dat je weer beter kunt horen. Sommige mensen verwachten dat zij hun gehoor weer volledig terugkrijgen, maar dat is vaak niet zo. Dit komt doordat er schade is opgelopen in het binnenoor, wat het gehoorverlies veroorzaakt. Die schade kan zijn ontstaan door ouderdom, maar ook langdurige blootstelling aan lawaai, roken en het gebruik van bepaalde medicijnen kan dit veroorzaken. Een gehoorapparaat verbetert het gehoor in ieder geval aanzienlijk. Mensen realiseren zich vaak niet wat goed gehoor met je kan doen. Met een beter gehoor zul je je een stuk energieker voelen omdat geluiden beter te verwerken zijn. Je raakt minder vermoeid door praten en door opletten in bijvoorbeeld in het verkeer of op het werk. Ook versterkt een beter gehoor je relaties met vrienden en familie doordat je weer mee kunt doen met gesprekken. Voor de mensen om jou heen is het tenslotte ook prettig dat je hen weer kunt horen en mee kunt praten.

 

Wat te doen bij gehoorverlies?

Veel mensen merken pas na een lange tijd dat hun gehoor achteruit is gegaan. Vaak gaat dit namelijk erg geleidelijk. Daarnaast blijven veel mensen er ook nog lange tijd mee rondlopen voordat zij er iets aan gaan laten doen. Gemiddeld wachten mensen zelfs zeven jaar voordat zij bijvoorbeeld een gehoorapparaat nemen. Dit is zo zonde omdat gehoorverlies echt een impact heeft op je leven, terwijl er vaak een goede oplossing voor is. Laat je gehoor daarom meten bij een audicien die vervolgens een advies uitbrengt. Aan de hand van de hoortest en je eigen wensen kun je een gehoorapparaat kiezen. Je hebt over het algemeen twee soorten gehoorapparaten, namelijk een voor in het oor en een voor achter het oor. Afhankelijk van jouw mate van gehoorverlies past een van deze typen goed bij jou en zul je weer beter kunnen horen.

Laat een antwoord achter