Blog

De ontwikkeling van interesses

Het is mooi om te zien dat je bij elk kind vaak al vroeg kan merken wat voor interesses hij of zij heeft. Zo liep ik met mijn neefje op mijn arm door de tuin van mijn zus en zag ik dat hij veel meer dan mijn nichtje blij werd van bloemen en planten. Hij raakte de bloemen zacht aan en bleef er bewonderend naar kijken. Geen moment wendde hij zijn hoofd af. Ik vond het bijzonder en dacht natuurlijk meteen dat hij later misschien wel hovenier of bioloog zou worden. Natuurlijk een beetje overdreven, want interesses kunnen natuurlijk altijd nog veranderen. Volwassenen willen vaak maar al te snel iets invullen, terwijl het eigenlijk zonde is meteen een beeld te schetsen van een mogelijke ontwikkeling. Tegelijkertijd is mijn eigen ervaring wel dat de dingen die in je jeugd je belangstelling hadden, vaak wel je meest natuurlijke interesses zijn. In deze blog leg ik uit wat ik daarmee bedoel.

Interne en externe interesses

Met een natuurlijke belangstelling bedoel ik dat er een verschil is tussen interesses die vanuit jezelf komen en interesses die van buitenaf komen. Als je opgroeit, word je je steeds meer bewust van je omgeving en omdat we sociale dieren zijn, willen we graag passen in die omgeving. Vaak zonder dat je het doorhebt, ga je je steeds meer aanpassen. Je gaat misschien de sport doen die andere gezinsleden ook doen, je gaat de kleding dragen die je klasgenoten aanhebben, je kiest voor een beroep die een van je ouders ook heeft. Het is heel menselijk en er is ook niet direct iets mis mee. Tenzij je ondertussen vergeet wat je eigen oorspronkelijke interesses waren. Het kan veel voldoening en plezier geven daar ook in je latere leven iets mee te blijven doen. Ofwel in je werk, ofwel als hobby.

Een passend cadeau

Een cadeau voor een kind uitzoeken, kan soms best een uitdaging zijn. Zeker gezien het enorme aanbod aan speelgoed. Een goede leidraad is dan te kijken waar het kind het liefst mee speelt. Zijn het blokken of auto’s, speelt hij of zij het liefst in de zandbak of tekent hij of zij graag? Toen ik bij die wandeling in de tuin merkte dat mijn neefje interesse had voor de natuur, ben ik gaan zoeken naar speelgoed dat daarmee te maken heeft. Zo kwam ik uit bij het samenstellen van een schleich boerderij. De dieren worden helemaal natuurgetrouw nagemaakt, waardoor ze een lust voor het oog zijn voor elke dierenliefhebber. Aan de details zie je gewoon dat het speelgoed met liefde is gemaakt. Daarbij voldoen de speelgoeddieren en de daarin gebruikte grondstoffen aan de hoogste nationale en internationale kwaliteitseisen. Ik heb toen verschillende speelgoedboerderijdieren gekocht als cadeau voor de verjaardag van mijn neefje. Hij vond het fantastisch en keek gebiologeerd naar alle mooie details. Vooral de paarden vond hij erg mooi. Dus voor zijn volgende verjaardag heb ik zijn collectie uitgebreid met verschillende soorten schleich paarden: van een mooie Mustang hengst tot een Andalusiër merrie tot een Tinker veulen. Mijn zus vertelde me laatst dat mijn neefje binnenkort zijn eerste paardrijles zal hebben. We gaan meemaken of de interesse nog groter wordt of het hierbij blijft!

Laat een antwoord achter