Blog

Het onderhouden van een vloer

Het kopen van een vloer is een investering, waardoor het wel belangrijk is dat de vloer lang meegaat. Om ervoor te zorgen dat het én lang meegaat én er mooi uitziet voor een lange tijd, is het belangrijk om de vloer goed te onderhouden. Voor twee van de bekendste vloeren staan onderhoudstips voor een nieuwe vloer in deze blog beschreven.

Houten vloer

Allereerst wordt het onderhoud van een houten vloer uitgelegd. Houten vloeren zijn erg populair. Omdat het een natuurproduct is, is elke vloer uniek en het geeft zeker een positieve sfeer aan elke kamer. Daarentegen staat wel dat een natuurproduct gevoelig is voor de verschillende seizoenen. Houten vloeren kunnen bijvoorbeeld krimpen en uitzetten, afhankelijk van het weer. Houten vloeren komen in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor er verschillende onderhoudsbehandelingen nodig zijn. Zo kunnen de vloeren gewaxt, geolied of gelakt zijn.

Gewaxte houten vloeren zijn er op zijn best uit als deze één keer in de maand gedweild worden. Daarnaast hoort de vloer één keer in de vier jaar grondig gereinigd te worden om al het vuil weg te halen. Hierna hoort er een nieuwe waxlaag aangebracht te worden.

Geoliede houten vloeren horen ook één keer per maand gedweild te worden. Eén keer in de negen maanden hoort er onderhoudsolie op de vloer gesmeerd te worden. Als dit niet wordt gedaan, zal de vloer uitdrogen en zal het sneller gerenoveerd moeten worden.

Als laatste is het nog een gelakte houten vloer. Ook deze hoort ongeveer één keer per maand gedweild te worden. Rond de tien tot vijftien jaar hoort de vloer een keertje geschuurd of gepolijst te worden. Dan hoort het ook een nieuwe laklaag gegeven te worden, zodat het er weer als nieuw uitziet.

Belangrijk om te weten is dat het bij alle vloeren mogelijk is om te stofzuigen. Let er wel op dat dit met een zachte borstel gedaan wordt, om krassen te voorkomen. Daarnaast kunnen de gewaxte en geoliede houten vloeren plaatselijk gerepareerd worden wanneer dit nodig is. Bij de gelakte houten vloer is het moeilijker om de krassen weg te werken. Dit moet per plank gedaan worden.

Laminaat

De tweede vloersoort is laminaat. Laminaat heeft als voordeel dat het de uitstraling heeft van een parketvloer, met de positieve punten van laminaat zelf. Kortom, het ziet er netjes uit en is relatief makkelijk om te onderhouden. Laminaat bestaat uit een toplaag, een decor laag en een laag HDF. De toplaag beschermt tegen verschillende invloeden van buitenaf. Toch is het niet handig om laminaat te dweilen met veel water. Dit kan bolling bij de randen van de platen veroorzaken, waardoor de vloer er niet zo netjes meer uit zal zien. Dweilen kan verder wel. Om de vloer schoon te maken, is het handig om schoonmaakmiddel te gebruiken die speciaal is gemaakt voor een laminaatvloer. Daarnaast kan er gestofzuigd worden. Let er wel op dat dit, net zoals bij de houten vloeren, wordt gedaan met een zachte borstel om krassen te voorkomen.

Laat een antwoord achter